Geert Berghs

Initiatiefnemer Meesters&Gezellen

Dr. Geert Berghs (1953) studeerde solozang bij Margreet Honig in Amsterdam, na afronding van een studie geneeskunde en een minor in muziekwetenschap. Andere belangrijke docenten voor hem waren Kurt Equiluz en Henny Diemer. Meer dan dertig jaar was hij actief als tenorsolist in repertoire dat reikte van de barok tot en met contemporaine muziek. Hij maakte enige jaren deel uit van The Amsterdam Baroque Choir van Ton Koopman. Later was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij het initiatief nam tot een grote studie naar de ouder wordende zangstem in een populatie van 200 professionele koorzangers. Verder studeerde hij meer dan een decennium bij ademleraar Paul Triepels.
Geert Berghs heeft vele jonge zangers opgeleid, die als solist op verschillende podia te horen zijn, en dat doet hij nog steeds. Zijn leerlingen traden toe tot de belangrijkste professionele koren in Nederland en ook daarbuiten.
Hij is de oprichter van Stichting Tettix. Het eerste project was een serie van vijf uitvoeringen van Bach’s Johannes-Passion onder leiding van zijn voormalige leraar Kurt Equiluz (“Jonge Zangers, Oude Meester”), waarbij zijn leerlingen de soli en de koorpartijen voor hun rekening namen. Met enkele jaren luisterervaring in de auditiecommissie van het Nederlands Kamerkoor nam Geert Berghs het initiatief tot Meesters&Gezellen, dat sinds 2011 een jaarlijkse editie beleeft. Meesters&Gezellen blijkt een uitstekend ontwikkelingstraject te zijn voor jonge zangers die, vaak naast hun werk als solist, een carrière in de professionele kamerkoren ambiëren en heeft inmiddels een internationale reputatie.
Meesters&Gezellen stond model voor het in juli 2013 opgerichte Tenso Europe Chamber Choir, onder leiding van Kaspars Putniņš en met Geert Berghs als vocal coach.
In 2011 en 2026 was Geert Berghs te gast als vocal coach bij het Ests Philharmonisch koor en in 2021 aan de Sibelius Academie in Helsinki. Geert Berghs was tot zijn pensionering in september 2023 als docent zang verbonden aan de afdeling koordirectie van het Conservatorium van Amsterdam.


info@geertberghs.nlinfo@tettix.nl0624503960