Meesters&Gezellen

Meesters&Gezellen is een unieke en sinds 2011 jaarlijks terugkerende vorm van werkplek-leren.

Gedurende drie intensieve weken leren jonge zangstudenten, de Gezellen, de vaardigheden die nodig zijn om op het hoogste niveau in een professioneel a capella kamerkoor te zingen. Elke editie van Meesters&Gezellen wordt gedirigeerd door een dirigent van internationale statuur. Als Meesters fungeren vier ervaren zangers uit het eigen ensemble van de dirigent. Het leertraject omvat het voorbereiden van een ambitieus concertprogramma en het geven van concerten door heel Nederland. De formule van Meesters&Gezellen is veelbeproefd, zoals bij het aanleren van ambachten of de opleiding van jonge medici en jonge advocaten.

De dirigent wordt de gelegenheid geboden een programma samen te stellen dat representatief is voor de eigen cultuur. Daarmee ontstaat een unieke uitwisseling van taal, cultuur, zangtraditie en werkstijl. Eerdere edities werden gedirigeerd door Kaspars Putniņs, Sigvards Kļava, Daniel Reuss, Nils Schweckendieck en Mathieu Romano.

De formule

De opzet van Meesters&Gezellen is erop gericht dat de jonge zangers al doende competenties verwerven in een authentieke werksituatie. De stemgroepen (sopranen, alten, tenoren en bassen) bestaan steeds uit vijf jonge zangers (Gezellen), aangevuld met één professionele ensemblezanger (Meester) met een grote staat van dienst. De kennisoverdracht van de Meesters is non-directief: niet de uitleg over hoe het zou moeten speelt de boventoon, maar juist het samen doen. Door hun aanwezigheid en hun expertise brengen de Meesters ervaring, rust en stabiliteit, waardoor het functioneren van het gehele gezelschap op een hoger plan wordt getild en er een effectieve leersituatie ontstaat.

Doel

Meesters&Gezellen wil een essentiële bijdrage leveren aan de ontwikkeling en het beroepsperspectief van jonge zangers door hen een leerervaring in het ensemblewerk te bieden, op het hoogst mogelijke niveau. Zo slaat dit project een brug tussen de opleiding op het conservatorium, die noodzakelijkerwijs vooral gericht is op solo-zingen, en de harde realiteit daarbuiten, waar multi-inzetbaarheid steeds noodzakelijker is. Daarnaast bestaat er het streven van Meesters&Gezellen om jaarlijks door heel Nederland een bijzonder concertprogramma presenteren, dat een staalkaart is van het repertoire van de belangrijkste Europese kamerkoren.

Koordirigenten

Voor jonge koordirigenten met een professioneel geschoolde zangstem wordt de gelegenheid geboden tijdens de repetities het ensemble te dirigeren. Hierbij krijgen zij les van de chef-dirigent. Zij fungeren eveneens als volwaardig Gezel gedurende het traject. Dat deze jonge zangers/koordirigenten ook tijdens de concerten delen van het concertrepertoire dirigeren behoort tot de mogelijkheden.

Financiering

De realisatie van het project wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van publieke en private fondsen, sponsors en particuliere giften. Mede door de opbrengsten van de concertreeks kunnen de deelnemende studenten de investering in hun talentontwikkeling terugverdienen.

De taakbalk bovenaan deze pagina herbergt een veelvoud aan video’s, terugblikken, biografieën en meer. Of u nu mee wil doen als Meester of Gezel, op zoek bent naar kaartjes of op een andere manier wil bijdragen aan dit initiatief, we hopen dat u de informatie vindt die u zoekt en de inspiratie die we allemaal verdienen.