Stichting Tettix

Het jaarlijks terugkerende Meesters&Gezellen wordt opgezet door Stichting Tettix, een zogeheten ‘algemeen nut beogende instelling’ (ANBI). De stichting heeft tot doel om jonge zangers, als aanvulling op hun opleiding tot solist, de gelegenheid te bieden op maximaal niveau hun talenten op het gebied van ensemblewerk te ontwikkelen en daarmee hun economisch perspectief te verbeteren. Een tweede doel is om jonge zangers te leren het ensemblewerk als essentieel vormend te zien, ook voor een toekomstige solisten-carrière.

Cijfers

Vanaf de eerste editie tot en met de editie van 2019 hebben 143 jonge musici aan Meesters&Gezellen deelgenomen. Van hen waren er 113 zanger. Verder deden 20 koordirigenten mee, 5 instrumentalisten en 4 studenten Docent Muziek, afkomstig uit het Nationaal Jeugdkoor. 4 deelnemers hadden geen professionele muzikale opleiding. Van alle 143 oud-deelnemers zingen er momenteel 48 in een professioneel ensemble en 96 van de 143 deelnemers zijn als solist werkzaam.

Tettix in de mythologie

Tettix is het Oudgriekse woord voor cicade. Deze insecten leven soms meer dan tien jaar lang ondergronds als larve. Als zij zich bovengronds verpopt hebben leven ze nog slechts enkele dagen, die ze extatisch zingend doorbrengen. In de Griekse mythologie werd over deze fascinerende dieren het volgende verhaal verteld:

Vroeger waren de cicades mensen, van het soort dat bestond vóór de geboorte van de muzen. Toen de muzen er eenmaal waren en men door hun toedoen het zingen had leren kennen, waren er onder de mensen lieden die door het zingen geheel buiten zichzelf raakten van plezier, zodanig dat ze vergaten te eten of te drinken en daardoor zelfs uitgeput stierven. Zij zijn de stamvaders geworden van het geslacht der cicaden dat van de muzen een uitzonderlijk privilege kreeg: eenmaal geboren hebben de cicades geen behoefte meer om zich te voeden maar zetten zij zich onmiddellijk aan het zingen, met lege maag en droge keel, tot aan het stervensuur. Na hun dood vertellen zij de muzen wie hen hier op aarde eert en wie niet.

Jonge zangers vertellen waarom ze meededen

Terugblik op de editie van 2015

Luister naar fragmenten van de editie 2017

(Meesters&Gezellen onder leiding van Sigvards Klava, chef-dirigent van het Lets Radiokoor.)

Comité van Aanbeveling

Wilke te Brummelstroete
Ton Koopman
Arvo Pärt
Henk Neven
Hans Haffmans