Over

(For English, click here)

Meesters&Gezellen is een ambitieuze concertserie door en voor jonge professionele zangers.

Tijdens een intensieve repetitieperiode werken twintig jonge zangers (Gezellen) samen met vier ervaren zangers (Meesters) aan techniek, communicatie en klankvorming. Dit alles onder leiding van een dirigent van een van de topkoren uit Europa, en zangcoach Geert Berghs (Conservatorium van Amsterdam). Samen werken zij toe naar uitvoering op hoog niveau van een uitdagend programma op acht podia door heel Nederland.

De stemgroepen (sopranen, alten, tenoren en bassen) worden elk gevormd door vijf Gezellen, steeds aangevuld met één Meester.

Meesters&Gezellen heeft tot doel om jonge zangers, als aanvulling op hun opleiding tot solist, de gelegenheid te bieden op maximaal niveau hun talenten op het gebied van ensemblewerk te ontwikkelen en daarmee hun economisch perspectief te verbeteren. Een tweede doel is om jonge zangers te leren het ensemblewerk als essentieel vormend te zien, ook voor een toekomstige solisten-carrière.

Effectiviteit

Vanaf de eerste editie tot en met de editie van 2019 hebben 143 jonge musici aan Meesters&Gezellen deelgenomen. Van hen waren er 113 zanger. Verder deden 20 koordirigenten mee, 5 instrumentalisten en 4 studenten Docent Muziek, afkomstig uit het Nationaal Jeugdkoor. 4 deelnemers hadden geen professionele muzikale opleiding. Van alle 143 oud-deelnemers zingen er momenteel 48 in een professioneel ensemble en 96 van de 143 deelnemers zijn als solist werkzaam.

Meedoen?

Ben je een jonge zanger (gevorderde hoofdvakstudent solozang of recent afgestudeerd) of anderszins een jonge zanger van vergelijkbaar niveau en wil je in 2019 graag meedoen? Kijk dan hier.

Jonge zangers vertellen waarom ze meededen

Terugblik op de editie van 2015

Luister naar fragmenten van de editie 2017

(Meesters&Gezellen onder leiding van Sigvards Klava, chef-dirigent van het Lets Radiokoor.)

Eerdere edities

Kijk in onze historie voor een kort overzicht van de edities 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 en 2016.

Comité van Aanbeveling

Wilke te Brummelstroete
Ton Koopman
Arvo Pärt
Henk Neven
Hans Haffmans

Mogelijk dankzij

Tettix bedankt Conservatorium van Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting Kanunnik Salden/NieuwenhofBNG Cultuurfonds, Fentener van Vlissingen Fonds en anderen voor hun ondersteuning.