Maak kennis met de Meesters: sopraan Marijke van der Harst

Marijke van der HarstAls deelnemer aan Meesters&Gezellen ga je aan de slag met vier ervaren professionals (Meesters) van het Nederlands Kamerkoor en Cappella Amsterdam. Elke stemgroep wordt geleid door een Meester. De sopranen gaan aan de slag met Marijke van der Harst. Marijke behoort sinds jaar en dag bij de vaste bezetting van Cappella Amsterdam en ook heeft ze incidenteel haar medewerking verleend aan projecten van de Nederlandse Bachvereniging, Nederlands Kamerkoor, Collegium Vocale Gent en het Groot Omroepkoor. Met regelmaat zingt zij concerten met het Gesualdo Consort Amsterdam o.l.v. Harry van der Kamp.

Marijke was er de afgelopen vijf edities van Meesters&Gezellen bij als Meester en kan als geen ander vertellen wat deelname aan het project de jonge zangers kan opleveren: “Meesters&Gezellen biedt jonge zangers een unieke kans om op het hoogste niveau kennis te maken met het vak Ensemble Zingen. De ervaren professional, de Meester, laat je zingenderwijs kennismaken met belangrijke aspecten als juiste intonatie, ritmische discipline en vocale menging. Het op elkaar afstemmen van de vocalen, de dictie, adem, en dynamiek is van belang om een stemgroep als één geheel te laten klinken.“

Dit jaar werken de Meesters&Gezellen voor de tweede keer achtereen met Sigvards Kļava, de chef-dirigent en artistiek leider van het Lets Radiokoor. Eerdere edities stonden onder leiding van Kaspars Putniņš (chef van het Ests Filharmonisch Kamerkoor en dirigent van het Lets Radiokoor) en Daniel Reuss (chef van Cappella Amsterdam). “Het werken met een dirigent van internationale allure is een buitengewoon nuttige ervaring. Maar weinig zangstudenten krijgen de gelegenheid om op zo’n hoog niveau de muzikale wensen van een dirigent of componist te vertalen. Meesters&Gezellen stelt hen daartoe in staat en biedt bovendien de kans om door te stromen naar één van de professionele kamerkoren in Nederland”, aldus Marijke.

Maak ook kennis met: