Pers

– Persbericht –

Meesters en gezellen laven zich aan de Finse nacht

Jonge ensemblezangers bekwamen zich tien dagen lang in luisteren, intoneren en mengen | Aansluitend volgt een tournee door Nederland

13/2/2019 | De negende editie van Meesters & Gezellen heeft als thema De magie van de Finse nacht. Twintig jonge, professionele zangers (gezellen) uit elf Europese landen komen naar het Conservatorium van Amsterdam om zich samen met vier ervaren zangers (meesters) van het Helsinki Chamber Choir tien dagen lang en zes uur per dag te bekwamen in ensemblezang. Aansluitend volgt een concerttournee door Nederland onder leiding van Nils Schweckendiek, chef-dirigent van het Helsinki Chamber Choir. Het eerste concert vindt plaats op woensdag 6 maart in het Orgelpark in Amsterdam.

“Op conservatoria ligt de nadruk op solozang”, zegt initiatiefnemer Geert Berghs, zangpedagoog aan de afdeling koordirectie van het Amsterdamse conservatorium. “En dat is begrijpelijk. Eigenlijk is vier jaar opleiding al heel kort om van iemand een goede solist te maken. Laat staan dat er dan veel ruimte is voor de finesses van ensemblezang. Wij willen aanvullend zijn. In een ensemble is luisteren bijzonder belangrijk. Wat gebeurt er naast je, wat gebeurt er achter je. Je moet je voegen naar de stemmen om je heen zonder je individualiteit te verliezen. Luisteren, intoneren, mengen, daar gaat het om.” Het ensemble bestaat uit zes sopranen, zes alten, zes tenoren en zes bassen. Elke stemgroep bestaat uit één meester en vijf gezellen. Er wordt gerepeteerd met het gehele ensemble maar ook in de afzonderlijke stemgroepen.

Perspectief

Nagenoeg alle ruim honderd zangers die sinds 2011 deelnamen aan Meesters & Gezellen hebben inmiddels een solocarrière en/of zingen in professionele ensembles als het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam, het Koor van De Nationale Opera en vergelijkbare ensembles in Europa. Eerdere uitvoeringen van Meesters & Gezellen werden gedirigeerd door de gerenommeerde Letse dirigenten Kaspars Putniņš en Sigvards Kļava en door Daniel Reuss, chef-dirigent van Cappella Amsterdam.

De magie van de Finse nacht

Natuurlijk mag romanticus Jean Sibelius niet ontbreken, maar het ensemble gaat pas echt los op de twintigste eeuwse werken van de Finse componisten Kaija Saariaho en Erik Bergman, de vader van het Finse modernisme. Beat Furrer, een van de belangrijke componisten van tegenwoordig en oprichter van Klangforum Wien, werkte veel samen met Nils Schweckendiek en zijn Finse koor en uitgezien kan worden naar de meest recente muziek (2008) in dit programma. Absoluut hoogtepunt zijn de Vespers van Einojuhani Rautavaara: moderne muziek, gebaseerd op de oude liturgie in de Orthodoxe kerk: primitief, ruw, maar ook teder, melancholisch en dramatisch. Alle werken staan in teken van de Finse nacht en gaan over de mystieke liefde voor de natuur, de betovering van het Finse landschap, de magie van de duisternis en de melancholie en ook wel somberheid van het Finse volk. Finse nachten zijn lang en de dagen kort, vooral tijdens de stervenskoude wintermaanden.

Onafhankelijkheid

Na eeuwenlang deel uitgemaakt te hebben van het Zweedse koninkrijk en aansluitend niet bepaald vrijwillig verbonden te zijn geweest met Rusland, werd Finland in 1918 onafhankelijk. Deze geschiedenis is er mede de oorzaak van dat er nauwelijks oude of achttiende-eeuwse Finse muziek bestaat. Sinds de onafhankelijkheid maken componisten een inhaalslag en met name eind negentiende en begin twintigste eeuw ontstond er een nationale school in componeren met Jean Sibelius als voornaamste exponent. In de recentere jaren is een levendige kern van contemporaine componisten actief.

Helsinki Chamber Choir

Het Helsinki Chamber Choir is het beste kamerkoor van Finland en legt zich met name toe op Finse muziek uit de twintigste eeuw. Dirigent Nils Schweckendiek heeft sinds zijn succesvolle debuut bij de Finse Nationale Opera met talrijke koren, ensembles en orkesten gewerkt in Europa, de Verenigde Staten en China. Hij dirigeerde onder meer bij de Oper Leipzig en het Savonlinna Opera Festival in Finland. Sinds 2007 is Schweckendiek artistiek leider en dirigent van het Helsinki Chamber Choir.

Download hier het persbericht van Meesters&Gezellen 2019, met aanvullende informatie over de deelnemers en met contactinformatie.

Download hier een aantal foto’s. Voor aanvullend materiaal, neem contact op met Stefan Saalmink: stefan@tettix.nl.